Conferències, ponències i entrevistes

La importància de la llibertat, la felicitat i la responsabilitat en la vida de les persones

Conferència inscrita en la Jornada “Acompanyem a decidir!” organitzada per DINCAT. 30 de novembre, Barcelona.

Veure programa

Veure document

Llei 8/2021 de mesures de suport per a persones amb discapacitat
“Presentació dels principals canvis que comporta la llei de mesures de suport i implicacions ètiques d’aquesta” a càrrec de Jordi Muñoz, advocat i president de l’Associació per la investigació del maltracte a persones grans (EIMA) i Joan Canimas, assessor extern del Comitè d’ètica de serveis socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
Aquesta conferència es va inscriure a en la JORNADA ANUAL DE TREBALL DEL COMITÈ D’ÈTICA de l’ÀREA DE BENESTAR CCAE en la què es va fer un treball per grups entorn el cas «Intervenció professional i suport legal davant reticències en l’acompanyament» .
Va tenir lloc el 15 de novembre de 2023 a la Capella del Convent de Santa Clara a Castelló d’Empúries.
Formacions ADDA: “Reflexions ètiques i jurídiques al voltant de la llei 8/21”

Conferència inscrita en el Programa Formatiu per a familiars de Persones amb Discapacitat Intel·lectual o del Desenvolupament. Organitzat per ADDA i DINCAT. 10 de novembre 2023, Vielha.

Veure programa

Diàleg ‘Per què viure sol quan pots viure en comunitat?’

Cicle de Diàlegs d’espiritualitat: Quina comunitat?, organitzat per Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del diari ARA . El diàleg comptà amb la presència de Jordi Sànchez Torrents i Joan Canimas Brugué, moderats per Mar Rosàs i Tosas. Barcelona, 9 de novembre de 2023.

 

 

“Teixint benestar al llarg de la vida”

Conferència inscrita en les VIII Jornades Snoezelen organitzat per ISNA (Asociación de Estimulación Sensorial y Snoezelen). Pamplona, 27 i 28 d’octubre 2023.

Veure programa

 

Taula rodona: Les edats del menor i el menor “madur”: capacitats i voluntat, llibertat i justa restricció en matèria de consentiment informat, avortament, disfòria i altres aspectes.

Xerrada inclosa en el marc de la Trobada de magistrats/des de les seccions de les audiències provincials de dret de família i de jutges/ses de família organitzada pel Consell General del poder judicial. Madrid, 11 juliol 2023.

Veure programa

Arquitectura de la intimitat. «Jo», cos, llocs, altres, coses, informacions.

Conferència inclosa en el marc del SIMPOSI SOBRE ÈTICA I DISCAPACITAT: Els Espais i les persones organitzat per Frater Girona i la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona.

L’objectiu del simposi és reflexionar sobre la necessitat de millorar l’accessibilitat dels espais, sobre com podem dissenyar espais acollidors, amables i saludables i també donar a conèixer FraterIn, un projecte que esdevindrà un espai accessible per a tothom.

Va tenir lloc els dies 21, 22 i 23 de juny de 2023 a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

Veure programa

Cine-filo :”Cómo ser John Malkovich” de Spike Jonze

Conferència en la qual es van identificar les principals temàtiques i interrogants que planteja la pel·lícula  per tal de centrar-se finalment en una d’elles: les possibilitats i malalties del jo i les portes salvífiques de la simpatia i la compassió. Sala Abat Panyelles del Monestir, Sant Feliu de Guíxols. 25 de maig de 2023.

Veure cartell

La importància de l’ètica aplicada, avui.

Ponència inscrita en la PRESENTACIÓ COMITÉ D’ÈTICA SERVEIS SOCIALS AUTONÒMIC DE VALÈNCIA. Centre Cultural La Beneficiència, València. 15 de març de 2023.

Veure imatge 1

Veure imatge 2

 

Dimensions bioètiques del dret a la cura

Conferència inscrita en la Jornada “La cura, un dret en construcció” organitzada per Facultat de Geografia i Història (Universitat de Barcelona), Consell Social Universitat Rovira i Virgili. Barcelona, 11 de febrer 2023.

Veure programa

Entre el paternalisme i el liberal-abandonament

Xerrada organitzada per «Escola de famílies de Dincat» i “Associació de Pares i Familiars de Persones amb Disminució Psíquica (APFPDP) Sant Jordi”. Barcelona, 15 de desembre 2022.

a propòsit d’un cas: el paper de la sanitat en les residències d’ancians

Conferència inscrita en el marc del seminari Vejez, sociedad y salud pública organitzat per la Fundació Víctor, Grífols i Lucas i Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria. Barcelona, 12 de desembre 2022.

Veure programa (en castellà)

Veure imatge

Jornada sobre els problemes ètics que planteja l’alimentació de persones amb risc de broncoaspiració

Jornada adreçada a persones afectades de disfàgia, professionals de l’àmbit i persones expertes per tal de sotmetre a crítica la nova versió del document Disfàgia. Problemes ètics que planteja l’alimentació de persones amb risc de broncoaspiració i pautes d’actuació. El text recull les conclusions del treball fet per l’Espai de Refexió i Acció Ètica de la Residència Vigatans, Centre Ocupacional Sínia i Fundació Pere Mitjans, coordinats per Joan Canimas Brugué i amb el suport del Consorci de Serveis Socials de Barcelona. Barcelona, 2 de desembre 2022.

Veure programa

Aproximació ètica i jurídica a la Llei 8/2021

Conferència inscrita en ” V Jornadas sobre el Trastorno del Espectro Alcohólico Fetal (TEAF)” organitzada per Safgroup, Teb grup cooperatiu i Ceps Salut.  Barcelona, 26 de novembre 2022.

La Llei 8/2021 per la qual es reforma la legislació civil i processal pel suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica, ha estat celebrada per molta gent com un “deixar enrere el model paternalista”, mentre que per altres ha estat considerada “una mostra del liberal-abandonament”. I vet aquí que la Sentència 589/2021 del Tribunal Suprem no ha donat la raó ni als uns ni als altres, perquè, al meu entendre, ha permès a aquest Tribunal justificar una intervenció paternalista dels Serveis Socials.

Veure programa

Veure imatge

Entre el paternalisme i el liberal-abandonament

Xerrada organitzada per «Escola de famílies de Dincat». Barcelona, 24 de novembre 2022.

Les actuals transformacions en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual anuncien el final del model paternalista que durant dècades s’ha imposat i s’inclinen cap un liberalisme ple d’oportunitats, però també de perills, que cal identificar, preveure i afrontar.
En els canvis revolucionaris solen confrontar-se dos posicionaments extrems i hi ha el perill de passar d’un extrem a l’altre. En la situació que ens ocupa, al paternalisme s’hi oposa un liberalisme que considera que cal respectar i acompanyar sempre la voluntat de la persona amb discapacitat intel·lectual, que el suport resolt totes les situacions i que les decisions substitutives no estan mai justificades. Però en ètica, la coerció de vegades és una obligació. En aquest sentit, la Observació General Nº 1 (2014) del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat és, al meu entendre, un bon exemple de la immoralitat del liberal-abandonament.

 

Per què és difícil reconèixer la sexualitat de les persones amb disCapacitat

Xerrada organitzada per «Escola de famílies de Dincat». Llinars del Vallès, 17 de novembre 2022.

Amb l’objectiu d’oferir elements de reflexió per conèixer i combatre la dificultat de reconèixer la sexualitat de les persones en situació de discapacitat intel·lectual, es plantegen quatre factors que dificulten, el reconeixement i exercici de la sexualitat per part de les persones en situació de discapacitat intel·lectual:
1. Infantilització. D’ençà el reconeixement de drets a les persones en situació de discapacitat intel·lectual i per tal d’evitar els problemes ètics que això comporta, se les ha situat en un estadi de perpètua infantesa en el qual, suposadament, no hi ha sexualitat.
2. Construcció d’una esfera de puresa, ingenuïtat i fidelitat. La construcció d’aquesta esfera és principalment una necessitat vital dels progenitors o cuidadors de la persona en situació de discapacitat intel·lectual.
3. Defensa de la condició de persona. D’ençà la consideració que les persones en situació de discapacitat intel·lectual són persones, protegir-les de la sexualitat és també protegir-les de l’animalitat i, per tant, protegir la seva dignitat, la seva condició de persones.
4. Protegir-les de possibles danys. Hi ha una preocupació legítima per les conseqüències negatives que poden tenir les relacions sexuals per a la pròpia persona o per altres (abusos, violència sexual, embaràs, etc.), que ni el paternalisme ni el liberalisme resolen correctament.

Veure cartell

Reflexions ètiques entorn de la intimitat de la infància i l’adolescència, la informació i el consentiment familiar i la seguretat jurídica de les i els professionals. 

Conferència que s’inscriu en la XI Jornada d’Ètica i Serveis Socials organitzada per el Departament de Polítiques Socials de la Diputació Foral d’Àlaba. Vitoria–Gasteiz, 17 d’octubre 2022.

 

L’educació inclusiva, vista de manera dogmàtica, pot ser altament nociva.

Entrevista a “Capaces”: L’educació inclusiva, vista de manera dogmàtica, pot ser altament nociva” publicada a 20 Minutos. 26 de setembre de 2022.

Quan ja no calgui la paraula

“Quan ja no calgui la paraula” és una conferència que s’inscriu en el Simposi “Les paraules i les persones” organitzat conjuntament entre la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (UdG) i  la Fraternitat Cristiana de persones amb discapacitat de Girona (Fràter). Girona, 20 i 21 de juny de 2022.

Veure programa

Veure Nota de premsa

Veure article relacionat

Seminari sobre els problemes ètics que planteja l’alimentació de persones amb risc de broncoaspiració

Presentació i conclusions del Seminari sobre els problemes ètics que planteja l’alimentació de persones amb risc de broncoaspiració organitzat per Fundació Pere Mitjans, Fundació Apip-Acam – Residència Vigatans i Centre Ocupacional Sínia. Barcelona, 15 de juny de 2022.

L’ètica en la investigació

Conferència en el marc de la “III Semana del Doctorado en Trabajo Social” organitzada per la Universitat Rovira i Virgili. Tarragona, 14 de juny de 2022.

El rol dels serveis socials en els casos d’escolarització a casa

Presentació i debat entorn el cas «El rol dels serveis socials en els casos d’escolarització a casa» A càrrec d’Imma Arrufat i Joan Canimas en la Jornada anual de treball del comitè d’ètica organitzada per l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Peralada, 25 de maig de 2022.

Ciutadans/es de ple dret. Una qüestió ètica.

Conferència a distància a la Jornada “Aprenem cada dia. Ciutadans/es de ple dret” organitzada per Aprenem Autisme a Casa Batlló. Barcelona, 31 de març de 2022.

Ètica en la intervenció social

Conferència inscrita en les jornades: “Lo social, tejido que arropa” organitzada per La Fundación Meridional a La Caja del Arte. Torrejón de Ardoz, 15 de març de 2022.

Veure vídeo

Aproximació ètica a “La provisió de suports a les persones amb discapacitat intel·lectual després de la reforma: aproximació ètica, legal, social i tècnica”

Conferència inscrita en la jornada: “La provisió de suports a les persones amb discapacitat intel·lectual després de la reforma: aproximació ètica, legal, social i tècnica” organitzada per Ceps Associació per a la Prevenció i la Promoció de la Salut. Barcelona, 16 de febrer de 2022.

Entre el paternalisme i el liberal-abandonament a les persones amb discapacitat

Conferència amb motiu del “Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional” organitzada pel Servei de Diversitat Funcional de l’Ajuntament de Rubí amb la col·laboració de la societat municipal Font del Ferro. Rubí, 2 desembre 2021.

Veure notícia

Ètica i drets en l’acció social

Conferència inscrita en la jornada: “Reptes, innovació i inclusió: Una visió transformadora de l’atenció a la infància amb pluridiscapacitat i les seves famílies” organitzada per Fundació Nexe. Universitat Blanquerna. Barcelona, 19 i 20 de novembre de 2021.

Connexions beethik: entrevista a Joan Canimas

Entrevista a “Connexions beethik: entrevista a Joan Canimas” publicada a Beethik, responsabilitat radical. 10 de setembre de 2021.

La intimitat i la llibertat de les persones amb discapacitat intel·lectual

Conferència en línia emmarcada en el Pla d’atenció a les persones amb discapacitat i diversitat funcional de Rubí organitzada per l’Ajuntament de Rubí. Rubí, 9 de juny de 2021.

Veure vídeo

Intimitat i drets

Conferència en línia inscrita en la jornada:Qualitat de vida present i futur” organitzada per la Coordinadora de Centres per Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (CCPC). 27 de maig de 2021.

On són els límits de la intimitat?

Entrevista realitzada per Laura Cera, en la qual es parla de la importància de la intimitat en la vida humana, se’n fa una aproximació conceptual, l’estreta relació que manté amb la llibertat i els perills que l’amenacen a l’actualitat. Febrer, 2021.

Veure portada Revista Valors

Veure entrevista

 

Els humans no vivim només de ciència

Conversa a distància entre Salvador Macip i Joan Canimas al “Festival Clàssics” organitzada per la Casa dels Clàssics.

Visualitza’n el vídeo

L’impacte de la pandèmia en les persones amb diversitat funcional

Conferència a distància a la “Jornada de Professionals i Representants de les Entitats de l’Àmbit de Diversitat Funcional de Rubí” organitzada per l’Ajuntament de Rubí. 1 de desembre de 2020.

Visualitza’n el vídeo

La saturació del sistema implica racionalitzar recursos

Entrevista de Ricard Ustrell i Garrido al programa de TV3 Planta Baixa. 3 de juny de 2020.

Visualitza l’entrevista (10 minuts)

Protocol d’actuació en situacions d’abandonament terapèutic i adaptació a les situacions de pandèmia

Conferència a distància a la jornada L’Altaveu: Bioètica organitzada per Dincat. 6 de maig de 2020.

Això ha de canviar

Presentació del llibret “Això ha de canviar” organitzada per l’espai de reflexió ètica en serveis socials d’Apasa. 28 d’abril 2020, Amposta

Veure el fullet

Veure el llibret

Com afrontem la mort?

Conferència a la I Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial – Garraf a l’Hospital Residència Sant Camil. Sant Pere de Ribes, 20 de febrer de 2020.

Drets i deures de les persones amb diversitat funcional des d’una mirada ètica

Conferència organitzada per Dincat. Montblanc, 14 de febrer de 2020.

Ètica pública i integritat

Conferència dirigida als càrrecs electes del Consell Comarcal del Vallès Oriental al Consorci per a la gestió de residus del Vallès Oriental. Granollers, 12 de febrer de 2020.

Derechos Humanos y Éticas de los Cuidados

Conferència de cloenda al VII Congreso “Cartografiando los Derechos Humanos en la rehabilitación psicosocial” organitzada per la Asociación Madrileña de Rehabilitación Psicosocial. Madrid, 23 i 24 de gener de 2020.

És aconsellable que els tutors siguin els pares? És aconsellable que els tutors siguin persones de la família?

Conferència a “Tuteles i famílies” organitzada per la Fundació Rubricatus al Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa. El Prat de Llobregat, 13 de desembre de 2019.

Introducció a l’ètica aplicada en la intervenció en serveis socials

Conferència a les “Jornades sobre bones pràctiques: infància i adolescència en risc” organitzada per ISOM al Centre Cívic La Salut. Badalona, 5 de desembre de 2019.

La intimitat: fonament de la felicitat i la llibertat

Conferència a la “Jornada d’acompanyament i autonomia” organitzada per la Fundació La Tutela a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida. Lleida, 28 de novembre de 2019.

Presentació del document de treball «El acompañamiento afectivo, erótico y sexual a personas con diversidad intelectual y medidas de soporte legal»

Conferència al seminari “El suport a la sexualitat de les persones amb diversitat funcional” organitzat per la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Barcelona, 27 de novembre de 2019.

Una habitació pròpia

Conferència a la Jornada “Assistència personal o persona de suport. Una necessitat per millorar l’autodeterminació, l’autonomia i la qualitat de vida” organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a l’Ateneu l’Harmonia. Barcelona, 21 de novembre de 2019.

Què en fem, de la llibertat?

Conferència al Cicle de Filosofia: Animals polítics organitzada per Òmnium Alt Empordà a la Biblioteca Fages de Climent. Figueres, 20 de novembre de 2019.

És aconsellable que els tutors siguin familiars?

Conferència al Centre de dia CADES organitzada per l’Associació Esclat. Barcelona, 29 d’octubre de 2019.

És aconsellable que els tutors siguin els pares? És aconsellable que els tutors siguin persones de la família?

Conferència organitzada per l’Associació Castell i la Fundació Vimar. Palamós, 28 d’octubre de 2019.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada per la Fundació Asproseat Proa Esplugues. Esplugues de Llobregat, 23 d’octubre de 2019.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada per la Fundació Privada Aspronis. Blanes, 17 d’octubre de 2019.

La intimitat als Centres Residencials de persones amb diversitat intel·lectual

Conferència a la Jornada de reflexió al voltant del document “La intimitat als Centres Residencials de persones amb diversitat funcional. A propòsit de l’ús, l’accés i la supervisió dels espais” (publicat pel Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya). Organitzada per Dincat al Monestir de Pedralbes. Barcelona, 9 d’octubre de 2019.

És aconsellable que els tutors siguin familiars?

Conferència organitzada per la Fundació Privada Autisme GURU. Barcelona, 2 d’octubre de 2019.

Decidir per l’altre

Conferència a la Residència i Centre de Dia i Ocupacional Aspace organitzada per la Fundació Aspace. Barcelona, 2 d’octubre de 2019.

És aconsellable que els tutors siguin familiars?

Conferència al Centre Ocupacional Sant Adrià organitzada per l’Associació Aprodisa. Barcelona, 5 de juny de 2019.

La tercera revolució en la relació amb la diversitat intel·lectual

Conferència a la Jornada “L’ètica en el treball amb persones amb diversitat intel·lectual” organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental. Centre Cívic Nord, Granollers, 1 de juny de 2019.

Intimitat, confidencialitat i secret professional

Conferència organitzada per Xarxa 0-3 de Gràcia. EBM El Gat Negre. Ajuntament de Barcelona – Districte de Gràcia, 21 de maig de 2019.

La importància de l’ètica pública

Conferència organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental a la Masia Can Ribas. Bigues i Riells, 9 de maig de 2019.

Drets sexuals i reproductius

Conferència a la Jornada “Sexualitat i diversitat funcional” organitzada per la Comissió de Sexualitat del Consell Municipal de la Discapacitat de l’Ajuntament de Reus. Fira de Reus, 29 d’abril de 2019.

Ética: La convención sobre las personas con discapacidad, una tercera revolución que nos afecta a todos

Conferència a l’Escola de Famílies 2018/19 organitzada pel Centre Ocupacional “El Molino” al Colegio E. E. “El Molino”. Pamplona, 15 d’abril de 2019.

Els itineraris de la intimitat: presencialitat i informació

Conferència a la II Jornada d’Ètica en l’Acció Social a les Terres de Lleida “Itineraris de respecte en la intervenció social” organitzada pels Serveis Territorials a Lleida, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida i l’Institut Borja de Bioètica – Universitat Ramon Llull. Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, 15 de març de 2019.

El respecte: abasts i límits

Conferència a la II Jornada d’Ètica en l’Acció Social a les Terres de Lleida “Itineraris de respecte en la intervenció social” organitzada pels Serveis Territorials a Lleida, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida i l’Institut Borja de Bioètica – Universitat Ramon Llull. Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, 15 de març de 2019.

Ètica de la recerca en Ciències socials i Confidencialitat i secret professional

Conferència organitzada per la Universitat de Lleida. Facultat de Dret, Economia i Turisme, 12 de març de 2019.

La libertad en la afectividad, la erótica y el sexo en las personas con diversidad intelectual

Conferència de presentació del document “La libertad en la afectividad, la erótica y el sexo en las personas con diversidad intelectual” a les Jornades d’Ètica “El derecho a la sexualidad de las personas con discapacidad intelectual” organitzada per la Fundació Pere Mitjans a la Casa del Mar. Barcelona, 23 de novembre de 2018.

Respuestas a las vulneraciones de derechos

Moderador de la taula rodona “Respuestas a las vulneraciones de derechos” formada per Carlos de la Cruz, Silvia Ventura, Sefa Miralles, Blanca Torres i Antonio Centeno. Jornades d’Ètica “El derecho a la sexualidad de las personas con discapacidad intelectual” organitzades per la Fundació Pere Mitjans a la Casa del Mar. Barcelona, 22 de novembre de 2018.

Cuidar és ésser-hi

Conferència a la Jornada de l’EAIA de l’Alt Empordà “Ja som majors d’edat. I ara què?” organitzada per l’EAIA. Figueres, 21 de novembre de 2018.

La tercera revolució

Conferència a la Jornada de presentació de materials “La nostra ètica” organitzada pel Grup Dincat a la Sala d’Actes del Monestir de Pedralbes. Barcelona, 9 de novembre de 2018.

Peixera ètica: “Posem una mirada ètica a la tasca professional”

Taula rodona amb Maria Jesús Uriz i Joan Canimas, amb el moderador Jesús Vilar, al voltant de les preguntes: Hi ha models tècnics incompatibles amb models ètics? Cal fer canvis tècnics si volem seguir un determinat model ètic? Quins reptes suposa l’ètica aplicada a les organitzacions?. Organitzada pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya a l’Espai Calàbria 66. Barcelona, 29 d’octubre de 2018.

És aconsellable que els tutors siguin els pares i mares?

Cicle de conferències organitzades per:

  • Fundació Estimia a la Casa Orlandai. Barcelona, 17 d’octubre de 2018.
  • Fundació Privada Àuria a la seva seu. Igualada, 19 d’octubre de 2018.
  • Centre Ocupacional Verge de l’Alegria al Escola Nen Déu-Centre d’educació especial. Barcelona, 22 d’octubre de 2018.
  • Fundació Privada Marpi a la seva seu. Pineda de Mar, 24 d’octubre de 2018.
  • La Fageda Fundació a la seva seu. Olot, 25 d’octubre de 2018.
Sóc l’espai on sóc. Arquitectura de la cura

Conferència a la Setmana commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental 2018 organitzada per Salut Mental Catalunya i Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques. Teatre Municipal de Girona, 10 d’octubre de 2018.

La inclusió a les aules del s.XXI; una mirada ètica

Conferència a la Jornada organitzada pel Servei Educatiu del Vallès Oriental IV al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Santa Eulàlia de Ronçana, 6 de setembre de 2018.

Veure el text de la conferència

La necessitat i la inutilitat de treure la guerra del joc

Col·laboració a un article de premsa de la periodista Pili Turon. Diari de Girona, 22 de juliol de 2018.

Veure l’article de premsa

Entre el paternalismo y el abandono: pautas para una ética de la responsabilidad

Conferència al V Encuentro sobre personas con discapacidad intelectual: investigación, conocimiento e innovación. Universidad Internacional Menéndez Pelayo-Fundación Obra San Martín. Palacio de La Magdalena. Santander, 25 de juny de 2018.

L’ètica aplicada a les organitzacions

Conferència a la Jornada de diàleg per reflexionar sobre l’ètica al servei de les organitzacions. Suara Cooperativa. Auditori Josep Irla de Girona, 21 de juny de 2018.

Dilemes ètics en la intervenció professional en infància en risc

Conferència a “Dilemes ètics en la intervenció professional en infància en risc”. Xarxa d’Infància Casc Antic (XICA). Convent de Sant Agustí. Barcelona, 15 de juny de 2018.

El bon tracte a les persones grans. Reflexions ètiques
La intimitat als centres residencials de persones amb diversitat funcional. A propòsit de l’ús, l’accés i la supervisió dels espais

Conferència a la II Jornada de Comitès d’Ètica i Espais de Reflexió Ètica de Serveis Socials de Catalunya. Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya. Casa del Mar. Barcelona, 8 de juny de 2018.

Veure el vídeo de la conferència

Pautes per a les funcions de tutela, curatela i suport

Conferència a la Jornada de “Protecció i suport a l’exercici de la capacitat a Lleida: present i futur”. Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida. Universitat de Lleida, 7 de juny de 2018.

Els tabús, la diversitat de gèneres i aspectes culturals de la sexualitat i afectivitat de les persones grans

Conferència a la Jornada Firagran sobre “La sexualitat i l’afectivitat de les persones grans”. Fundació Firagran. Drassanes Reials de Barcelona, 23 de maig de 2018.

Cinefòrum: “La decisió d’Anne” (“My sister’s keeper”)

Conferència al Cicle Cinefòrum: Els conflictes bioètics a la gran pantalla. Club de l’Experiència (Alumni UB). Barcelona, 17 de maig de 2018.

Esguards i presències

Participació a la taula rodona de l’exposició fotogràfica “Esguards i presències” de Miquel Serra. Fundació Pere Mitjans. Auditori Barradas. L’Hospitalet de Llobregat, 10 de maig de 2018.

Espais de reflexió ètica: possibilitats, perills i reptes

Conferència a les XI Jornades d’infància i educació social 2018. Repensant el sistema de protecció des de les bones pràctiques. Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC). Espai Francesca Bonnemaison. Barcelona, 4 de maig de 2018.

Vida independent i persones amb discapacitat intel·lectual

Conferència a la presentació del projecte “Pis de trànsit a la vida independent”. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Barcelona, 25 d’abril de 2018.

L’ètica de les xarxes socials

Conferència al VIIè Fòrum EOICAT. EOI Viladecans, 13 d’abril de 2018.

Ètica i reptes de l’educador

Conferència al projecte “Berguedà en xarxa”. Consell Comarcal del Berguedà, 4 d’abril del 2018.

Política i escola

Participació a la taula rodona “Política i escola” amb Jordi Feu i Nerea Huertas. Estades pedagògiques Universitat de Girona. Casa de colònies de Sant Martí de Llémena (antiga rectoria), 3 d’abril de 2018.

La confidencialitat davant l’abús sexual a adolescents

Conferència a l’assignatura “Dilemas éticos de la intervención y de la toma de decisiones”, en el marc del “Máster universitario en intervención social con individuos, familias y grupos”. Universidad Pública de Navarra, 27 de març de 2018.

Decidir per un altre

Conferència al programa d’assessorament “Ajudar i protegir. Quan es modifica la capacitat de les persones, Pretutela i Tutela”. Alzheimer Catalunya Fundació. CAP Primer de Maig. Lleida, 14 de març de 2018.

Possibilitats, perills i reptes en l’itinerari que va del trastorn a la diversitat

Conferència a la 5a Jornada “Sóc Teactiu”. Càtedra Autisme Universitat de Girona. IES Ridaura. Castell d’Aro, 10 de març de 2018.

Veure notícia (TV) de la conferència

“L’éthique du travail social”

Conferència a l’Institut Régional du Travail Social (IRTS). Perpinyà, 30 de gener de 2018.

Decidir per un altre

Conferència a “Ajudar i Protegir. Quan es modifica la capacitat de les persones, Pretutela i Tutela” organitzada per Alzheimer Catalunya Fundació al CaixaForum Barcelona. Barcelona, 30 de novembre de 2017.

Pot ser ètica la recerca mèdica?

Conferència a la “XII Jornada dels comitès d’ètica de Catalunya” en el marc de la “Taula 1: Mirada plural dels CEA avui” a l’Auditori Josep Irla. Girona, 24 de novembre de 2017.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada per l’Associació l’Estel a la seva seu. Balaguer, 22 de novembre de 2017.

L’ètica professional en la intervenció en infants i les seves famílies

Conferència a la “Jornada ètica i infància” organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental a la seva seu. Terrassa, 17 de novembre de 2017.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada per Aspanin, 26 d’octubre de 2017.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada pel Taller Baix Camp en el Punt de Trobada. Reus, 18 d’octubre de 2017.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada per la Fundació Mas Albornà i el Grup DINCAT. Vilafranca del Penedès, 18 d’octubre de 2017.

Ètica de l’hospitalitat: de la benvinguda a la cura

Conferència organitzada pels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) a la Fundació Palafrugell Gent Gran. Palafrugell, 9 d’octubre de 2017.

La importància de diferenciar entre moral de màxims i de mínims

Taula rodona a la jornada “Persones amb (dis)capacitat. Sexe i afectivitat” organitzada per la Fundació Elna al CaixaForum. Girona, 7 d’octubre de 2017.

Ètica de l’hospitalitat: de la benvinguda a la cura

Conferència organitzada pels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) a la Residència i centre de dia de Sant Feliu de Guíxols de Gent Gran. Sant Feliu de Guíxols, 5 d’octubre de 2017.

Ells i nosaltres

Tertúlia amb Manuel Delgado a “Converses informals” del Mercat de conversa i proximitat organitzada pel Consorci d’Acció social de la Garrotxa al carrer. Olot, 25 de setembre de 2017.

Veure el vídeo de la tertúlia

Veure notícia (TV)

La confidencialitat davant l’abús sexual a adolescents

Conferència al curs “Qué hacer cuando no lo tengo claro: conflictos éticos en el trabajo con menores en vulnerabilidad” organitzat per l’UNED Pamplona en els “Cursos de verano de las Universidades Navarras”. Pamplona, 19 de setembre de 2017.

Impactes ètics per als professionals davant l’atenció integrada

Conferència al “I Congrés de l’Acció Social – Inclusió.cat. Atenció integrada social i sanitària des dels serveis socials” organitzat per la Universitat de Vic. Vic, 6 de juliol de 2017.

Les diferents maneres d’entendre l’ètica en la salut

Conferència a la jornada “Apropa’t a les professions de la salut” organitzada per La Intercol·legial en el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona. Barcelona, 10 de juny de 2017.

1a Jornada de Comitès d’Ètica i Espais de Reflexió Ètica de Serveis Socials

El 2 de juny va tenir lloc a Barcelona la 1a Jornada de Comitès d’Ètica i Espais de Reflexió Ètica de Serveis Socials impulsada pel Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i organitzada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Institut Borja de Bioètica – Universitat Ramon Llull.

Documentació de la Jornada. Casa del Mar. Barcelona, 2 de juny de 2017.

 

Decidir per un altre

Conferència a “Ajudar i Protegir. Programa d’assessorament dirigit a professionals” organitzada pel Caixafòrum. Girona, 1 de juny de 2017.

Autonomia, intimitat i bon tracte: tres aspectes cabdals de l’atenció sòcio-sanitària

Conferència al Centre Palamós Gent Gran. Palamós, 25 de maig de 2017.

Ètica de l’hospitalitat: de la benvinguda a la cura

Conferència organitzada pels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà al Centre Palamós Gent Gran. Palamós, 25 de maig de 2017.

Decidir per l’altre

Conferència organitzada pel Grup Cooperatiu TEB. Barcelona, 23 de maig de 2017.

Decidir per l’altre

Grup Fundació Ramon Noguera. Girona, 18 de maig de 2017.

La importància del bon tracte en la pràctica assistencial

Conferència a la sessió “La importància del bon tracte en la pràctica assistencial” organitzada per l’Hospital Universitario Joan XXIII a la seva seu. Tarragona, 10 de abril de 2017.

I Cura va crear a Humus. Inaguració de l’exposició Retrats d’acollida. Una aproximació des de l’etnografia visual vers els educadors i cuidadors de la Fundació Pere Mitjans

Presentació de l’exposició fotogràfica “Retrats d’acollida” a la Sala Noble del Convent de Sant Agustí de Barcelona. Del 5 al 20 d’abril de 2017.

Els reptes ètics en el marc d’un nou model d’atenció a la infància en risc a Catalunya

Conferència a “Un espai de reflexió i anàlisi sobre la prevenció i protecció a la infància i família en risc d’exclusio social a Catalunya. Seminari 3. Ètic i marc legal en el marc d’un nou model d’atenció a la infància en risc” organitzat per Tribuna Fedaia al Palau Macaya. Barcelona, 3 d’abril de 2017.

Veure el document (transcripció de la conferència)

Apuntes para una ética aplicada

Conferència als “Coloquios 2 Cuadernos de Trabajo Social. De marrones, dilemas y conflictos profesionales” organitzats per la Universidad Complutense de Madrid. Madrid, 21 març de 2017.

Veure el vídeo de la conferència

Quina mena de laïcitat han de practicar els centres educatius?

Comunicació a la jornada “La religió, pot aportar res a la democràcia?” organitzada per la Càtedra Ferreter Mora de Pensament Contemporani. Girona, 3 de març de 2017.

Decidir per un altre: paternalisme, abandonament, mesures protectores i perfectores i gestió del risc

Conferència a la “Jornada Técnica: Quan hem de modificar la capacitat de les personesorganitzada per la Fundació Tutelar de l’Empordà al Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Figueres, 17 de febrero de 2017.

La remor del que s’acosta, l’encontre i la convivència

Conferència en el cicle “De rumors, tòpics i discriminacions” organitzat per Càrites Garrotxa i Consorci d’Acció Social de la Garrotxa en el Casal Marià. Olot, 30 de gener de 2017.

La confidencialitat i l’ús respectuós de les dades

17a Jornada del Pràcticum. Facultat d’Educació Social i Treball Social. Fundació Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull. Barcelona, 27 de gener de 2017.

La remor del que s’acosta, l’encontre i la convivència

Entrevista al programa “En acció” de la Ràdio Olot. Olot, 24 de gener de 2017.

Escoltar l’entrevista

El dret a decidir de les persones amb diversitat funcional intel·lectual i del desenvolupament

Conferència a la Sala de les Corts Catalanes. Montblanc (Tarragona), 3 de desembre de 2016.

Una nova era en el tracte a les persones amb diversitat funcional intel·lectual

Conferència al Centre Ocupacional Bogatell. Barcelona, 30 de novembre de 2016.

La intimitat

Conferència a la “III Trobada d’ERESS: Afectivitat i sexualitat en gent gran en l’entorn residencial” organitzada pel Comité d’Ètica Aplicada de les residències Llar Fundació, la Torrassa i Montsacopa. Montsacopa (Olot), 25 de novembre de 2016.

Decidir per un altre

Conferència al curs “Ajudar i protegir. L’acompanyament a persones amb limitació legal de la capacitat d’obrar” organitzat per Alzheimer Catalunya al Caixafòrum. Tarragona, 24 de novembre de 2016.

L’ètica en el treball social

Jornada * Casa de Cultura. Girona, 23 de novembre de 2016.

La Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat (CESDHC) al segle XXI

Conferència al “1r Congrés Internacional de defensors locals” organitzat pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD). Palau de Congressos de Girona, 23 de novembre de 2016.

La infància i l’adolescència en el temps de les múltiples crisis

Conferència en la jornada “Crisi i salut mental en infants i joves: causa o conseqüència” organitzada per la Fundació Grífols a la Casa de la Convalescència. Barcelona, 21 de novembre de 2016.

Una nova era en el tracte a les persones amb diversitat funcional intel·lectual

Conferència al Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana. Palafrugell, 17 de novembre i 16 de desembre de 2016.

Conflictos éticos en la intervención social con la infancia y sus familias

Jornada del Gobierno de Navarra: Servicios para la infancia vulnerable. Buenas prácticas e innovación. Pamplona, 11 de novembre de 2016.

Els valors de l’Ètica de Dincat

Conferència a la “12a Trobada de Famílies de Dincat” organitzada pel Grup Dincat a l’Espai Pujades. Barcelona, 5 de novembre de 2016.

Sobre la pregunta «Això, és ètic?»*

Conferència a la “1a Jornada Educació i Societat” organitzada per la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida. Lleida, 21 d’octubre de 2016.

Parlem d’ètica

Conferència al Centre Ocupacional Claror. La Seu d’Urgell (Lleida), 4 d’octubre de 2016.

Una nova era en el tracte a les persones amb diversitat funcional intel·lectual

Conferència a l’associació ACUDAM. Mollerussa (Lleida), 3 d’octubre de 2016.

El buen trato en ética. Entre la cortesía y el cuidado

Conferència a “Mesas de diálogo: El buen trato a las personas mayores” organitzada per la Fundación Edad & Vida al CaixaForum. Madrid, 29 de setembre de 2016.

Parlem d’ètica (amb familiars de persones amb diversitat funcional intel·lectual)

Conferència organitzada per l’Associació Talma. Juneda (Lleida), 27 de setembre de 2016.

La gestión del daño y del riesgo en las funciones de cuidado de personas con diversidad funcional intelectual

III Seminario de éticas prácticas en España. Universidad de Granada, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Salamanca, Universidad de La Laguna, Centro Superior de Investigaciones Científicas, Ministerio de Economía y Competitividad y Fundación Ana Díaz Medina. Granada, 5 i 6 de setembre de 2016.

L’ètica de Dincat

Sala d’Actes del Monestir de Pedralbes. Barcelona, 5 de juliol de 2016.

El dret a l’autogovern de les persones amb diversitat funcional intel·lectual

Conferència a la “Jornada sobre reflexió ètica en els centres residencials. Consorci Serveis Socials de Barcelona” organitzada per la Fundació ASPACE Catalunya a la seva residència. Barcelona, 14 de juny de 2016.

Parlem d’ètica (amb familiars de persones amb diversitat funcional intel·lectual)

Conferència a la Residència Can Font. Llorà, 3 de juny de 2016.

Onze pautes imprescindibles per a les persones que tenen responsabilitats de suport, cura o tutela

Conferència organitzada per la Fundació FUPAR a la seva seu. Terrassa, 24 de maig de 2016.

Los límites de intervención: ¿mala praxi o autonomia familiar?

Conferència al “XI Congreso Internacional de la Sociedad Española de Cuidados Paliativos” organitzada per SECPAL. Sevilla, del 12 al 14 de maig de 2016.

Protecció de dades i secret professional en l’àmbit dels Serveis Socials

Conferència a la jornada organitzada pel Consorci de Serveis Socials Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Figueres, 9 de maig de 2016.

Ètica, intervenció social i drogues: qüestions per resoldre

Conferència a la “V Matinal” organitzada per la Comissió d’educadors/es socials en drogodependències (CESD) a l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Barcelona, 15 de abril de 2016.

La negació de la sexualitat de les persones amb diversitat funcional

Conferència a la jornada “Afectivitat, sexualitat i discapacitat: una mirada integradora” organitzada per Aspanin al Museu de Badalona. Badalona, 5 de març de 2016.

La diversitat de l’autonomia personal

Jornada “La diversitat de l’autonomia personal. Els reptes quotidians de les persones amb diversitat funcional”. Ajuntament de Mataró. 2 de març de 2016.

L’ètica aplicada com a instrument de resistència en l’àmbit de la salut mental

VIII Jornada de la Xarxa a debat: “La Xarxa de Salut Mental: mites i realitats”. Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. 26 de febrer de 2016.

Influències dels aspectes socials i comunitaris en la construcció de la subjectivitat

Jornada de la Fundació Vidal i Barraquer. Institut Universitari de Salut Mental. Barcelona, 5 de febrer de 2016.

Decidir por el otro

De la dependencia a la autonomía. El reto en la atención a la infancia con pluridiscapacidad. Nexe Fundació. Hospital Sant Joan de Déu. Esplugues de Llobregat (Barcelona), 24 de gener de 2014.

*

Jornada DGAIA. Sala d’actes de la Direcció General de Joventut. Barcelona, 12 de novembre de 2014.

Pensar i repensar la intervenció social

Entrevista d’Oriol Ponsatí-Murlà. “La Vanguardia”, 26 de juny del 2009.

Els comitès d’ètica assistencial

Jornada sobre els conflictes ètics i legals en els processos de peritatge. Organitzat per l’Escola de Policia de Catalunya (EPC) i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Mollet del Vallès, 14 de desembre de 2006.

Ètica aplicada. Creació de comitès d’ètica a les residències

Conferència a la “Jornada d’ètica en la praxi d’atenció als residents” organitzada per la Residència de Gent Gran de Reus en motiu del seu 30è aniversari. Palau Bofarull. Reus, 30 de novembre de 2005.

Els comitès d’ètica aplicada: una eina per a la resolució de conflictes

Conferència i organització, juntament amb el Consorci de Serveis Socials de La Garrotxa, de les Jornades del 10è aniversari de la Residència Geriàtrica Montsacopa “Els reptes de l’ètica aplicada en la intervenció social”. Casal Marià d’Olot, 15 i 16 de juny de 2005.

X
Aneu a la barra d'eines