Per què és difícil reconèixer la sexualitat de les persones amb disCapacitat

Xerrada organitzada per «Escola de famílies de Dincat». Llinars del Vallès, 17 de novembre 2022.

Amb l’objectiu d’oferir elements de reflexió per conèixer i combatre la dificultat de reconèixer la sexualitat de les persones en situació de discapacitat intel·lectual, es plantegen quatre factors que dificulten, el reconeixement i exercici de la sexualitat per part de les persones en situació de discapacitat intel·lectual:
1. Infantilització. D’ençà el reconeixement de drets a les persones en situació de discapacitat intel·lectual i per tal d’evitar els problemes ètics que això comporta, se les ha situat en un estadi de perpètua infantesa en el qual, suposadament, no hi ha sexualitat.
2. Construcció d’una esfera de puresa, ingenuïtat i fidelitat. La construcció d’aquesta esfera és principalment una necessitat vital dels progenitors o cuidadors de la persona en situació de discapacitat intel·lectual.
3. Defensa de la condició de persona. D’ençà la consideració que les persones en situació de discapacitat intel·lectual són persones, protegir-les de la sexualitat és també protegir-les de l’animalitat i, per tant, protegir la seva dignitat, la seva condició de persones.
4. Protegir-les de possibles danys. Hi ha una preocupació legítima per les conseqüències negatives que poden tenir les relacions sexuals per a la pròpia persona o per altres (abusos, violència sexual, embaràs, etc.), que ni el paternalisme ni el liberalisme resolen correctament.

Veure cartell

X
Aneu a la barra d'eines